torstai 10. joulukuuta 2015

Itävallan jouluperinteitä ja vieraita

Sieltä se joulukuu sitten tuli. Nyt on jo töräytetty kymmenenteen päivään. Mihin tää aika menee? Ihana äiti lähetti mulle marraskuun puolella Punaisen Ristin joulukalenterin. Sain vähän joulufibaa mun muuten kolkkoon huoneeseen. :)


Ensimmäinen luukku!

Joulukuun ensimmäisenä päivänä meillä oli international fairit uudella campuksella, missä vaihto-oppilaat esittelivät kotimaitaan ja koulujaan. Harmikseni en päässyt paikan päälle, koska olin tunnilla pitämässä esitelmää. Onneks suomalaiset (Senni ja muut) hoiti homman kotiin. Koulun jälkeen meillä alko Alinan kans herkutteluleffa-ilta. Juhlistettiin viiden viikon herkkulakkoa... Oltiin ostettu kunnon mätöt. :-D Taas oli kovin vaikeaa valita leffaa, niin loppujen lopuksi päädyttiin katsomaan Madagascarin Pingviineitä. :-D Miten niin lapsenmieliset.. :-)

Sipsiä, suklaata, lisää suklaata ja suomen irttareita (Kiitos Juulia!)


Herkutteluillan jälkeen palattiin arkeen ja kuntosalille. Koulutöitä vielä riittää aina lauantaille 19.12 asti, jolloin vihdoin alkaa loma. Siihen asti jaksaa painaa. Mulla on ollu nyt yhdeksän kurssia tälle syksylle ja kokeet odottaa tammikuussa.. Sillon ei enää naurata, mutta nautitaan joulusta ensin. Mulla on ollut seuraavat kurssit: German Intermediate, Bachelor Thesis l and Seminar, E-Tourism, Event Management, Finance and Investment, Meeting Industry Management, Project Management, Sustainable Tourism Management ja Tourism Product Development. Suosikkina on ollut Saksan kurssi, hehe. Inhokkina Project Management, koska se opettaja on aika vaativa ja siitä on 18.12 (hyvää syntymäpäivää vaan mulle!) powerpoint esitelmä, ja paikan päällä vasta arvotaan, että kuka ryhmästä esittää ja loput vastaavat opettajan kinkkisiin kysymyksiin. Sokerina pohjalla meillä on siitä suullinen koe tammikuussa. Nää Itävaltalaiset rakastaa suullisia kokeita. Terve!


Vähän heilahtanut kuva, koulun sisäpihalta. Joulu <3


Koulu tarjos perjantina Krampus -pullaa, sillä lauantaina 5.12 oli Krampus -päivä Itävallassa. Krampus on siis hirviö/monsteri, joka rankaisee tuhmia lapsia, jotta ne olisi kilttejä ensi vuonna. Eli krampus kirjaimellisesti pieksee lapsia ja nuoria. Krampus-perinne johtaa juurensa jo esikristillisille ajoille, mutta varsinaisesti jo 1600-luvulla krampus-traditio teki paluun ja muodostui osaksi jouluperinnettä. Nykyisin krampuksista on tullut myös oikea ongelma, sillä nuoret miehet, jotka pukeutuvat krampuksiksi, saattavat olla humalapäissään ja satuttaa oikeasti piiskoillaan/risuoksillaan. Siksi krampuksilla on oma numerosarjansa, jotta krampus voitaisiin saada vastuuseen teoistaan. Tarina kertoo, että ennenvanhaan saattoi vanhojen kaunojen päätteeksi pukeutua krampukseksi ja mennä pieksemään riidan toista osapuolta, pahimmassa tapauksessa murhaamaan.. 6.12 onkin sitten pyhän Nikolauksen päivä, joka tulee pyhittämään kaikki pahat teot ja varsinkin kilteille lapsille tämä päivä on kuin esijoulu, jolloin saa karkkia ja lahjoja. Tämän jouluperinteen pohjalla on tarkoitus puhdistaa ilmaa ja viedä pahat henget pois, jotta joulurauha voi laskeutua. Niin ja joululahjat jouluna tuo Jeesuslapsi - joulupukin sijaan.

Aikamoinen perinne sanon minä. Olin ihan järkyttynyt kun käytiin torstai-iltana Ainon kanssa glögillä Kremsin vanhassa kaupungissa ja näin ensimmäistä kertaa krampuksia. Siellä krampukset kulki ja säikytteli ihmisiä. En ollut koskaan kuullutkaan moisesta perinteestä. Itäisessä Itävallassa perinne on kuitenkin laantunut.. Hyvä niin! :D Uskaltaa kulkea kaduilla. Krampus oli viikonloppuna kaikkien huulilla, ja varsinkin Vivien'in, jonka luona olin Wienissä yötä lauantai-sunnuntai välisenä yönä. Hän ei ollut poistunut asunnosta koko päivänä, koska pelkäsi krampuspäivää. :-D

Viikonloppuna sain breikkiä kouluhommista, sillä Severin vanhemmat tuli moikkaamaan mua Wieniin. Alinan äiti oli sattumalta tulossa samalla lennolla, niin lähdettiin samaa matkaa lauantai-aamuna lentokentälle vieraita vastaan. Lauantaille sattui ihanan aurinkoinen päivä, niin kyllä kelpasi tepastella Wienin kaduilla ja katsella nähtävyyksiä. Päivälle olin varannut meille liput Mozart! - das musical -näytökseen. Rathausin joulutorin jälkeen lähdimme suunnistamaan Raimundin teatterille. Musikaali oli mahtava, vaikka kieli olikin yllättäen saksa. Näyttämön molemmilla reunoilla oli kuitenkin tekstitykset helpottamassa. Näyttelijät lauloivat upeasti ja orkesteri soitti taitavasti. Voin suositella kyllä kyseistä musikaalia. Kylmänväreet meni kropan läpi useasti tämän näytöksen aikana. Illan kruunasi vielä itävaltalainen ravintola, johon menimme illallistamaan teatterin jälkeen. Pitkän päivän päätteeksi hilpasin vielä kaverille glögille, ennenkun mentiin nukkumaan.



Aamupalan jälkeen vierailtiin Hofmobiliendepot Imperial Furniture Collection -museossa. Siellä oli näytillä keisarillisia huonekaluja. Näyttelyyn oli hienosti rakennettu myös huonekokonaisuuksia. joista sai hyvän kokonaiskuvan millasta on keisarilliseen aikaan ollut linnoissa. Siellä oli myös hienosti demonstroitu, että mitä huonekaluja on käytetty Sissi -elokuvissa. Videolta pyöri mustavalkoinen elokuva, johon huonekalut oli merkattu värillisenä. Näyttelyn loppupäässä oli myös uudempaa huonekalutuotantoa, mm. 50-luvun Wieniläistä keittiötä ja kylpyhuonetta.

Mentiin lounastamaan Sieben Stärn Bräu -ravintolaan, joka on paikallinen olutpanimo. Maisteltiin olusta ja syötiin nünbergiläistä makkaraa kaalin kera. Hyvää oli (paitsi kaali)! Illan päätteeksi otettiin vielä lämpimät kupposet glühweinia ja punchia Spittelbergin joulutorilla. Aamulla olikin aikainen aamu koululla edessä, niin lähdin iltaa vasten reissaamaan takaisin Kremsiin. Oli kyllä ihana saada Sami ja Iiris tänne ja nähdä niitäkin piiiiitkästä aikaa!




Spittelberg

Tää viikko onkin kulunut sitten koululla ja kuntosalilla. Varattiin plikkojen kanssa myös viikonlopun huviretki Prahaan, eli huomenna se on moro Praha! JA mikä parasta.. Näen BARBORAA! (Uskolliset lukijani tuntevat tän tsekkiläisen pimun Floridan vuosilta 2012-2013.) Nähdään kahden vuoden jälkeen jälleen, Orlando's hot nannies reunion.. ahahah. Ihan mahtavaa!

Kuullaan taas!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Paas kirjottae kommenttia! :-)