maanantai 28. syyskuuta 2015

Retkipäivä

Kello soittaa aikasin aamulla, aika nousta ylös ja hypätä suihkuun. Kurkkuun pistää inhottavasti. Laitan veden kiehumaan ja kaivan finrex -pussin laatikon pohjalta. Syön aamiaisen ja juon finrexin. Puen lämpimästi päälle, sillä ulkona näyttäisi olevan vilponen. Vedän lenkkarit jalkaan ja lähden ulos. En lenkille. En salille. Vaan bussiretkelle!


Koulu oli järkännyt meille vaihtareille ohjelmaa lauantaiksi. Päästiin kiertämään bussilla pari kylää Kremsin läheltä - Dürnstein, Melk ja Göttweig. Ensimmäinen pysäkki oli Dürnstein.

Dürnstein sijaitsee Tonavan varrella Wachau-laaksossa, joka on n. 30km pitkä laakso Kremsin ja Melkin välissä. Dürnsteinin kylällä on pitkä historia ja on yksi vierailluimmista matkailukohteista Ala-Itävallassa. Kylän yläpuolella komeili linnan rauniot ja keskellä kylää seisoi luostarikirkko. Kylä oli täynnä elämää pienine viinitavernoineen.









Viivat kuvaavat Tonavan tulvimista vuosien varrella

Dürnstein linnan rauniot näkyy kuvassa keskellä
 Seuraavaksi luvassa oli Melkin luostari. Rakennus muistutti mun mielestä enemmän mahtipontista linnaa, eikä ihme sillä linnaksi se alunperin rakennettiinkin vuonna 980. Noin sata vuotta myöhemmin linna alkoi toimia luostarina. Tarina kuitenkin kertoo, että alkuperäinen linna tuhoutui tulipalossa 1200-luvulla ja nykyiset raaminsa luostari on saanut 1700-luvulla. Muutamia osia luostari on pystynyt säilyttämään jopa 1000 vuoden takaa. Opastettua kierrosta odotellessa pyörähdettiin puutarhassa. Lopulta päästiin kuitenkin luostariin sisälle ja kuultiin historiasta nykypäivään. Oppaana meillä toimi nuori nainen, joka oli itse käynyt koulunsa kyseisessä luostarissa. Luostarissa toimii yhä peruskoulu. Itse kohokohtina pidin marmorisalin kattofreskoja sekä kirjastoa, josta ei valitettavasti saanut ottaa kuvia. Kirjasto oli aivan kun elokuvista. Täynnä kirjoja lattiasta kattoon. Yhteensä kirjoja löytyy yli 100 000 kappaletta ja vanhimmat on painettu jo ennen vuotta 1501. Kirjat ovat vielä käytettävissä, mutta ainoastaan tutkijoille sekä tietenkin munkeille. Kierros päättyi kauniimpaan kirkkoon ikinä. Veti aivan sanattomaksi. Marmoria ja freskoja. Ihan viimesen päälle.



Puutarhaa








Luostari


Arvoesineitä säilytettiin aikamoisen lukon takana


Marmorisalin kattofreskot

Kirkko




Kirkon katto oli koristeltu myös monin yksityiskohdin

Melkin kylä
Siihen oli hyvä päättää kierros Melkissä ja suunnata vielä viimeiseen kohteeseen Stift Göttweigeniin. Siitä kirjoitinkin jo aiemmin, sillä Julian kanssa vierailtiin siellä viikko sitten. Keli oli kuitenkin kehno ja ihmiset väsyneitä, joten tyydyimme ottamaan vain ryhmäkuvan paikan päällä ja palata Kremsiin. 

Hämyiset näkymät Göttweigin luostarilta

Päivä oli täynnä kauniita maisemia ja luostareita! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Paas kirjottae kommenttia! :-)