sunnuntai 1. marraskuuta 2015

BRAtislava


Gran Opening bileiden jälkeen tosiaan suunnattiin kohti Bratislavaa. Oltiin Julian (kämppiksen) kanssa varattu Airbnb -majoitus etukäteen (ensimmäistä kertaa!) Junamatka Kremsistä Bratislavaan kesti kolmisen tuntia yhteensä, parin vaihdon kanssa. Aurinko hemmotteli meitä, tai sitten ei. Sillä juna oli sellasta vuosimallia, että ilmastointia ei oltu keksitykään. No lopulta kun hikisinä päästiin perille, juna-asema ei mitenkään sytyttänyt. Varmasti rumin juna-asema mitä oon koskaan nähnyt. :D Harmi, kun en ottanut kuvaa..


Taustalla näkyy juna-asema


Airbnb -host oli onneksi laittanut meille viestillä helpot ohjeet, että kuinka saapua paikan päälle. Ohjeet olivat ihan ratikkalippujen ostosta majoituspaikan ovelle saakka. Siitä huolimatta. SIITÄ HUOLIMATTA. Jäätiin liian aikaisella pysäkillä pois. (Vaikka ohjeissa luki neljäs pysäkki ja pysäkin nimi). Silti jäätiin jo kolmannella pysäkillä.. koska ratikka oli vaihtanut jo pysäkin nimen vähän liian aikaisin. Pyörittiin ja hyörittiin tunti ympyrää. Kummallakaan ei ollut saldoa puhelimessa... koska meillä molemmilla on itävaltalainen liittymä, sellaisella paketilla, joka oikeuttaa ainoastaan Itävallan sisäisiin puheluihin ja tekstareihin (GREAT.) Noh, onneksi kadulta löytyi ystävällinen slovakkinainen, joka lainasi meille puhelintaan ja auttoi meidät paikan päälle. Ilman häntä oltais oltu kutakuinkin pulassa.

Viimein kun löydettiin perille, mein host esitteli meille kämpän, joka oli näppärä yksiö. Sieltä löytyi ihan kaikki mitä toivoa saattoi - keittiö, pesukone, pyykinpesukone, shampoo, hoitoaine, hiusten kuivain, kahvia, teetä, kahvinkeitin, teenkeitin, jääkaappi+pakastin, astioita, viinilasit ja jopa sateenvarjot! Tietysti siellä oli yksi pöytä täynnä tietoa Bratislavasta karttoineen päivineen. Oikein positiivinen yllätys ja eikä ollut tosiaan hinnalla pilattu. Maksettiin 45 € kahdesta yöstä per nuppi. Sijaintikin oli ihan kävelymatkan päässä vanhasta kaupungista. Hostin lähdettyä ehostettiin hieman itseämme ja lähdettiin etsimään ravintolaa.



Menimme slovakialaiseen ravintolaan "Bratislavaska Restaracia." Markkinoivat itseään Euroopan suurimpana ravintolana. Iso se ainakin oli. En kuitenkaan tilannut paikallista ruokaa, sillä dumplingsit ei sytytä mua. Jostain syystä en oo lämmennyt näille perunasysteemeille, jonka sisällä on lähinnä lampaan juustoa (niinkuin kaikissa slovakialaisissa ruuissa. :D) Koitin etsiä suomennosta dumplingsille, mutta ei se kyllä oikein "myky" ole ja "knöödeli" onkin sitten jo aivan eri asia. Paras tällähetkellä on google translaten antama käännös "kokkare." Elikkä siis kokkareet ei sytyttänyt Kiikan plikkaa, Maistoin kyllä pari Julialta, jotenka voin sanoa maistaneeni. :D Sen sijaan otin pippuripihvin. Palvelun laatu yleisesti hieman heikkenee, kun lähtee itään päin - ei kysytty mitään kypsyysasteista eikä paljon muustakaan. Enpähän ollut koskaan nähnyt pippuripihviä paahtoleivän päällä. Kerta se on ensimmäinenkin. Moittia en voi, sillä pihvi tuli mediumina, niinkun olisin halunutkin ja se oli suussa sulavaa. Nam.








Aamulla lähdettiin etsimään aamupalapaikkaa yhdeksän aikaan lauantaiaamuna. Saatiin n. tunti etsiä, sillä kaikki melkein avasi klo 10. Löydettiin vanhasta kaupungista mukavanoloinen "Urban Bistro," johon jäätiin brekkaamaan. Minttu-inkivääri-tee oli ihanaa!

Takana näkyy Bratislavan linna




Avokado ei ollut niin freessiä..

Aamiaisen jälkeen lähdettiin suunnistamaan kohti Bratislavan linnaa. Kierrettiin ja kaarrettiin vähän pidempää kautta, mut tulipahan sekin reitti nähtyä. Alunperin linna on rakennettu 900-luvulla, Slovakian ollessa osa Unkarin kuningaskuntaa. Sen jälkeen linnaa on pariin otteeseen muutettu ja rakenneltu eri hallitsijoiden aikana. Nykyinen neljänkulmatornin linna on rakennettu vuosina 1956-1968, sillä aikaisempi linna oli tuhoutunut lähes kokonaan tulipalossa vuonna 1811. Nykyään linnassa toimii Slovakin kansallismuseo. Bratislavan linna on yksi suosituimmista Bratislavan nähtävyyksistä ja sieltä on ihan mahtavat maisemat. Maisema ylettyy niin Bratislavaan ja Tonavalle, kuin rajan yli Itävaltaankin. Hyvällä säällä ja tuurilla voi nähdä Unkarinkin puolelle. Takaisin kaupunkiin päästiin ihanaa vanhan kaupungin kävelykatua pitkin.










Sillan päässä näkyy näköalatasanne/ravintola "UFO"


Käveltiin vanhan kaupungin läpi ihastellen vanhoja rakennuksia ja maisemia. Sää oli todellakin aivan mahtava, villakangastakki oli aivan liikaa! Aurinko porotti taivaalta ja lämmitti mukavasti +15 astein. Eihän mikään reissu oo mitään ilman pientä shoppailutuokiota. Lähdettiin katsastamaan Bratislavan ostoskeskuksia. Ensin suunnattiin kohti Galleria Eurovea'a. Syötiin siellä salaattilounas, ennenkun alettiin kiertelemään kauppoja. Kauppakeskus oli suht iso ja paljon kauppoja. Kuitenkin suurinosa siellä oli arvokkaampia liikkeitä. Aikamme kun olimme pyörineet niin, mieleen juolahti tottakai, että missäs se toinen ostoskeskus "Aupark" oli. Ei jaksettu sen kummemmin ihmetellä, että miten sinne pääsisi. Napattiin taksi, koska ei sinne kuitenkaan ihan mahdoton matka ollut. Hintaa ei tullut kuin 8€. Aupark oli paljon parempi! Siellä oli munkin kukkarolle sopivia kauppoja.


Mikaelin portti

Mikaelin portti



Slovakian kansallisteatteri

Taustalla Mikaelin portti

Eurovea ostoskeskus

Ceasar salaatit! (odotettiinkin niitä melkein tunti)

Aupark ostoskeskus

Saalis...

Loppujen lopuksi tuli hieman kiire, sillä haluttiin ehtiä auringonlaskun ajaksi Bratislavan parhaimmalle näköalatasanteelle "UFO." Napattiin bussi ostoskeskuksen edestä hieman lähemmäksi. Käveltiin sillan alla olevaa kävelytietä, mistä oli myös mahtavat näkymät Tonavalle ja Bratislavan linnalle. Sisäänpääsymaksu ei paljoo päätä huimannu, sillä opiskelijalta se kustansi n. 4 €. UFOssa sijaitsee myös ravintola, mutta on sitäkin kalliimpi. Veikkaan, että saattaa ehkä hipoa Näsinneulan hintoja. Maisemat oli vaikuttavat ja aurinko maalasi kauniisti rakennukset kullanhohtoiseksi ennenkuin laski Pienten Karpaattejen taakse. Pienet Karpaatit kuuluvat Karpaattien vuorijonoon ja alkavat Bratislavasta.


Wienistä pääsee risteillen Bratislavaan! Haluan!





Siinä se Aupark -ostoskeskus onkin heti etualalla.



Tässä vaiheessa iltaa oltiin jo ihan poikki ja kauhee nälkä! Talsittiin takaisin kaupunkiin ja mentiin syömään "Slovak Pub" -nimiseen ravintolaan. Se on itseasiassa samaa ketjua "Bratislavska Restauracia" kanssa, jossa käytiin edellisenä iltana. Kunnon turistimeininkiä. Parin viinilasillisen jälkeen lähettiin hakeen kaupasta vielä pullo vinkkua, jos sais vaikka kakkosvaihteen päälle. Haluttiin ostaa slovakialaista viiniä ja vissyä, jotta tehtäisiin spritzeriä. Ainut ongelma oli, että slovakia ei sen verran hyvin taittunut, että olis osannut erottaa vissyn ja tavallisen lähdeveden toisistaan. Seisottiin n. 10 minuuttia vissy/vesi hyllyllä ja ihmeteltiin, että mikähän olis sitten vissyä. Työntekijöitä ei näkynyt missään. Noh, ravisteltiin hieman paria pulloa ja yksi niistä alkoi tekemään pyörrettä - se on siinä! Kämpillä relattiin hetki, ennenku alettiin miettiin iltaa sen kummemmin.


Pieni annos... :D ?



Tyytyväisenä miksattiin viiniä ja vissyä, kilisteltiin Bratislavan reissulle. Hörpättiin ja katsottiin toisiamme. WTF. Mein vissy olikin greipin makusta vissyä. Ei oikein ollut suunmakuista. Ei muutakun viemäristä alas ja pelkkää vinettoa sitten. Ensikerralla voisi vaikka kassalla vielä tarkistaa asia..

Ei me oliskaan haluttu blandata viiniä..

Mentiin istumaan Sky Bar Lemontree'hin yksille ja nauttimaan yöllisen Bratislavan maisemasta. Tosi kiva ja tunnelmallinen paikka. Hyvä mojito! Parissa paikassa käytiin vielä, mutta kauheen pitkälle yö ei jatkunut, koska koko päivä oltiin painettu menemään pitkin Bratislavaa. Ehkä musta alkaa tuleen vanha. Eikä kyllä yhtään haittaa! Aamulla oli hyvä fiilis lähteä tutkimaan lisää Bratislavaa.




Aamiaisella tuli taas todistettua tätä palvelualttiutta. Meidät ignoorattiin ihan kunnolla. Ehkä parin tunnin jälkeen päästiin taas liikenteeseen. Meillä oli vielä jäänyt Pyhän Elisabethin kirkko näkemättä. Ihana baby-blue kirkko! Sellasia en oo kauheen montaa nähnyt. Täällä Kremsin lähellä toki Dürnsteinissa on yksi. Parit kuvat ja matka jatkui Grassalkovichin palatsille, eli presidentin asunnolle. Kunnon turistikierros! Siinä vaiheessa oltiin jo aikalailla nähty kaikki mitä oltiin ajateltukin ja palattiin vanhaan kaupunkiin vielä kävelemään ja fiilistelemään ennen lähtöä. Käytiin vähän pyörähtämässä vanhan kaupungintalon sisäpihalla ja torilla. Jälkeenpäin Julia oli lukenut artikkelia, jossa kerrottiin, että myytin mukaan nainen, joka puhuu Bratislavan vanhan kaupungintalon porttien sisäpuolella, ei tule koskaan menemään naimisiin. Jos musta tulee vanhapiika, nii tiiätte miks. En osaa pitää suutani kiinni. Viikonlopun kuitenkin kruunasi ihan mahtava intialainen ruoka! Oli kyllä Suomen hinnoissa, sillä sattumalta tää ravintola oli aivan casinon vieressä. No, onneksi oli hyvää!







Vanha kaupungintalo

Niin, että täällä olis tarvinnu pitää suu kiinni..

...mutta, ei me sellasesta mitään tiedetty!

Bratislava oli positiivinen yllätys. Halpaa ruokaa ja juomaa. Kaunis ja siisti kaupunki. Ystävällisiä ihmisiä. Kassatädit ja tarjoilijat saa miinusta kyllä huonosta palvelusta. Bratislavasta jäi tosi hyvä ja kiva fiilis! Lähtisin uudestaan. Ehkä lähdenkin.


8 kommenttia:

  1. Hassu toi paahtoleipä pihvin alla :D

    VastaaPoista
  2. Taas hienoja kuvia. Upeat maisemat sieltä ufo-baarista. Mites muuten saksa, alkaako taittua? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Na ja... Pikkuhiljaa! Keskiviikkona saksan koe! :D

      Poista
  3. Jos ostitte sen meno-paluulipun Bratislavaan niin siihenhän sisältyy Bratislavan julkinen liikenne ekana päivänä... tosin ei toi kertamaksukaan taitanut päätä huimata :D Nyt tuli kyl innostus siitä mun ja Danielin tulevasta Bratislavan reissusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei huippua! Aina oppii uutta. Meillä oli kyllä vain menolippu. :D Ja julkinen taisi olla niin paljon kuin 70snt. Hyvä tietää ensikerralla! Hyvää Bratislavan reissua teille! :)

      Poista
  4. Hienolta näyttää, tuolla(kin) olisi kiva käydä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti! Wienistä vain 2 tuntia junalla. Ehdottomasti kannattaa yhdistää nämä kaksi, kun olet täällä! Paljon on nähtävää. :)

      Poista

Paas kirjottae kommenttia! :-)